Mar 01

Na de 1ste ronde: Lefebvre domineert in Haspengouw

In Sint-Truiden, op het voormalige vliegveld van Brustem, gingen 74 teams van start in de Rally van Haspengouw, de eerste wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Na een koude nacht, lagen de eerste proeven er bijzonder verraderlijk bij. Het zorgde voor enkele verrassingen.

Als tweevoudig Belgisch kampioen mocht Adrian Fernémont het parcours openen, maar zonder veel succes. In Walshoutem werd hij verrast door een grote plas water, waardoor hij vier keer rond ging. In de slotfase van de proef maakte hij nog een schuiver, wat resulteerde in een tijdverlies van 21"8 op de snelste van het veld, de Fransman Stéphane Lefebvre, die zelf vond dat hij te voorzichtig was gestart.

Gino Bux klokte verrassend de tweede tijd op 1"7, op zijn allereerste klassementsproef met de Skoda Fabia Rally2 Evo. Ghislain de Mevius, die ook even in de fout ging, bleef in het spoor van Lefebvre met een tijd op 4"3. Met een 7de tijd op 15"3 bleef Jos Verstappen mooi overeind bij de start van zijn allereerste rally, ook al waren de omstandigheden bijzonder verraderlijk.

Kris Princen vond niet de juiste setting voor zijn Citroën DS3 WRC, de krachtigste van het peloton. De handrem blokkeerde en hij verloor al 34"1. Xavier Bouche was met zijn 5de tijd de snelste in de Master Cup.

De tweede proef bevestigde dat de omstandigheden extreem moeilijk waren, met enkele ijsplekken. De snelste tijd ging verrassend naar Xavier Bouche, voor leider Lefebvre en… Jos Verstappen, die heel goed luisterde naar zijn copiloot, Kris Botson. Nog nog eens twee snelste tijden sloot Stéphane Lefebvre de openingsronde af met een voorsprong van 15"8 op Gino Bux. "Het kampioenschap is nog lang. Ik ben zeker niet maximaal gestart, maar het gaat inderdaad prima," lachte de leider.

Een even brede glimlach bij Gino Bux, genavigeerd door Nicolas Gilsoul: "Echt, ik heb nog zoveel te leren in deze Skoda Fabia Rally2 Evo. Dat we hier op de tweede plaats staan, dat had ik echt niet verwacht, zeker niet omdat ik de proeven hier voor de eerste keer op snelheid reed. Ik ben supertevreden, ook al verloor ik in Halle-Booienhoven wat tijd omdat er veel modder in de velg zat, na een kleine sortie!" 

Ghislain de Mevius was derde op 22"3: "Het gaat goed, behalve een klein foutje dat ik maakte vlak voor de finish van de eerste proef. Maar, ik vind niet dat tikkeltje extra snelheid om snelste tijden te rijden. Ik mis nog iets…"

Xavier Bouche leek op weg naar de 4de plaats, maar de Skoda-rijder liet zich verrassen in Halle-Booienhoven, waar ook Niels Reynvoet met zijn Skoda van de baan ging, wellicht door een trage leegloper vooraan. Zo rukte Jos Verstappen op naar de vierde plaats algemeen, goed voor de leidersplaats in de Master Cup. Een onverhoopt mooi resultaat. "Ik wist echt niet wat ik mocht verwachten. Er komt zoveel op je af op een klassementsproef. Je moet voortdurend inspelen op wisselende omstandigheden, maar gelukkig kan ik rekenen op de ervaring van Kris Botson. We hebben onze momentjes ook gehad. Ik heb me vooral erg goed geamuseerd!"

Na problemen met de stuurinrichting, zakte William Wagner terug naar de 5de plaats op 34"4, net voor titelverdediger Adrian Fernémont op 36"2, die aan een remonte begonnen is. Jonas Langenakens is met zijn Mitsubishi Lancer voorlopig de eerste niet-Rally2-rijder, maar de Landenaar had op meer gerekend: "De tijden zijn niet zo goed als ik verwacht had. We hebben op de eerste twee proeven alle mogelijke risico's genomen, maar veel meer dan deze positie zit er niet in. Bovendien hebben we problemen met de Powershift," vertelde Langenakens. 

De top 10 na de eerste lus werd vervolledigd door Kris Princen, Maxime Potty en streekrijder Jimmy D'hondt. In Historic heeft Dirk Deveux de leiding in handen voor Bjorn Syx, terwijl Tom Rensonnet de snelste Junior is. Christophe Henderix is voorlopig leider in de 2WD Trophy met zijn Renault Clio, terwijl Patrick Diels al een mooie voorsprong van 27"4 heeft uitgebouwd in de M Cup.