Mar 01

Na de 2de ronde: Gino Bux verrassend tweede in het spoor van Stéphane Lefebvre

Het talrijk opgekomen publiek geniet van het mooie weer in Haspengouw, maar zeker ook van het spektakel dat geboden wordt door de tenoren van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Na een openingsronde met heel wat incidenten, vielen er in de tweede ronde amper positiewissels te noteren.

Stéphane Lefebvre blijft de wedstrijd controleren, al klokte hij slechts twee van de vier snelste tijden in de tweede ronde: "Ik had niet gedacht dat de verschillen hier zo groot zouden zijn. We hebben in de eerste ronde een mooie voorsprong uitgebouwd en die tracht ik te consolideren. Het ziet er goed uit, maar ik blijf uitkijken, want in Boekhout maakte ik een klein foutje. De parcourskennis die ik mis, brengt Xavier Portier me bij."

Gino Bux blijft verbazen. De winnaar van de Stellantis Rally Cup 2021 heeft de tweede plaats stevig in handen. Bovendien reed hij zijn eerste twee snelste tijden in het Belgisch kampioenschap. "Dit overtreft mijn stoutste verwachtingen," bekende Gino eerlijk. "Dat ik twee snelste tijden kan rijden, hoewel ik de proeven niet kende, is fantastisch. En dat op een parcours dat ik ontdek."

Ghislain de Mevius volgt op 30"3 als derde. Hij is matig tevreden: "Weet je, een derde plaats is niet slecht om het seizoen te beginnen, maar ik heb niet het gevoel van vorig jaar. Ik had toch graag een paar snelste tijden gereden, maar het zal niet voor vandaag zijn. Ik denk dat ik gewoon moet proberen deze positie vast te houden."

William Wagner zakte door de problemen met de stuurinrichting op zijn VW Polo van het team van Sarrazin naar de 4de plaats. De Belgische Fransman wil de slotronde gebruiken om nog een paar toptijden te rijden. Maar, Adrian Fernémont volgt op amper 3" en de tweevoudige Belgische kampioen wil nog een plaatsje oprukken. "Ach, voor het kampioenschap maakt het geen verschil, want William pakt geen punten. Het is gewoon niet mijn parcours. Er zijn te veel kruispunten met haakse bochten en dat is niet mijn specialiteit. Mijn parcours zijn wedstrijden met vloeiende bochten."

Door een gemist rempunt voor een haarspeld, waarbij zijn C3 Rally2 tussen twee taluds geblokkeerd stond, verloor Jos Verstappen twee plaatsen, aan Adrian Fernémont en aan Kris Princen, die steeds beter zijn draai vindt in de Citroën DS3 WRC, al heeft hij nog geen scratch gereden. Verstappen blijft wel leider in de Master Cup. Jonas Langenakens volgt op 4"4 van Verstappen. De Mitsubishi rijder moet blijven aanvallen, want Maxim Potty volgt met zijn Citroën C3 op amper 2"7. De top 10 wordt afgesloten door Jimmy D'hondt.

In het Junior BRC heeft Tom Rensonnet een ruime voorsprong van 1'34" op Jonas Dewilde. In het Historic BRC bleef Dirk Deveux leider met zijn Ford Sierra Cosworth, maar Bjorn Syx volgt op amper 3"4 met de BMW M3 E30 die hij huurde bij Mats. In de M-Cup heeft Patrick Diels een voorsprong van 2'14" bij elkaar gereden. In de 2WD Trophy heeft Bart Vandevelde de leiding overgenomen van Christophe Henderix, die op 25"3 volgt. Er blijven nog 4 klassementsproeven te rijden voor we de winnaar kennen van deze 24ste Rally van Haspengouw.